Hvordan handle aksjer

Hvordan handler man aksjer?

I Norge kan man handle aksjer gjennom en lisensiert megler. Lær mer om dette og hvilke regler som gjelder for ditt første aksjekjøp.

Slik begynner du

For å kjøpe aksjer trenger du assistanse fra en megler. Megleren må ha konsesjon fra Finanstilsynet for å drive virksomhet, samt tillatelse til å utføre handler på din vegne. Før du begir deg ut på leting etter en megler er det viktig at du først bestemmer hvilken type megler du skal benytte.

Den første typen er internettmeglere som operer med faste avgifter. De lar deg laste ned egen programvare, hvor du kan holde oversikt over aksjemarkedet, og legge inn egne ordre. Dette er den enkleste og billigste løsningen. Her kreves det kun at du skaffer deg en VPS-konto, som er det forkortede navnet til Verdipapirsentralen.

Meglerfirma på internett tar som regel kun i mot ordren, og kjøper det antallet du selv har fastsatt. De har ingen kontorer du kan besøke, og tilbyr ikke konsultasjoner og rådgivning over telefon. Hos disse vil du som regel betale en avgift per transaksjon, og det er ikke mulig å handle aksjer på kreditt. Eksempler på slike selskaper er Netfonds, Plus500 og Nordnet.

Ønsker du råd og konsultasjoner på forhånd må du oppsøke større banker og meglerhus. Noen av disse kan kreve at du stiller en høy sum med penger tilgjengelig for at de skal tilby sine tjenester. Det finnes også de som krever mindre investeringssummer, men det er viktig å merke seg at slik rådgivning fører til høyere kurtasjeavgift.

Hva skal du kjøpe?

I Norge kan du kjøpe aksjer både privat og gjennom det offentlige regulerte markedet. Den offentlige handelsplassen er Oslo Børs, men det er også fullt mulig å handle hos utenlandske børser. Det er viktig å merke seg forskjellen på de forskjellige selskapene som opererer. En betegnelse du vil se er ASA, og det betyr Allmennaksjeselskap. Eksempler på dette er Statoil, DNB og Telenor. Disse selskapene har ekstra krav til offentliggjøring av informasjon, regnskap og investeringsbeslutninger.

For det første er det viktig at du har god tilgang på informasjon som eier av en aksje. På denne måten er det lettere å bestemme når du skal kjøpe og selge verdipapiret, og du kan lett finne svar på de spørsmålene du sitter med. Åpenhet er viktig, og sørger for at du som deleier i selskapet har tilgang på informasjon og kan kontrollere selskapets aktivitet. I tillegg er disse selskapene i stor grad eid av den staten, og dette sikrer stabilitet og langsiktighet.

Når du har bestemt hvilken aksje du skal handle, må du legge inn en ordre på denne. Handler du fra den norske børsen er det kun mulig å kjøpe aksjer i perioden 09.00 - 17.30. Dermed kan du legge inn et bud på en aksje kvelden før, men ikke få tilslag før børsen åpner neste dag.

Praktisk informasjon

Når du handler aksjer gjennom egen programvare er det enkelt å holde oversikt over prisene i markedet. Du vil få opp forskjellige grafer, og det er mulig å se prisutviklingen over lengre tidsperioder. La oss ta et eksempel hvor du ønsker å kjøpe 100 aksjer i selskapet Avocet Mining (Ticker: AVM). Får du tilslag på kjøpet vil det koste deg ca. kr 70 med dagens pris på 70 øre per aksje. Denne balansen vil deretter dukke opp i balansen din hos megleren.

Når du handler aksjer gjennom megler på nett vil du bli bedt om å sette inn en viss sum penger på forhånd. Du bestemmer selv hvilken sum du skyter inn, men antallet aksjer du kan handle vil begrenses dersom summen er lav. I tillegg er det viktig å merke seg at du i Norge betaler en kapitalskatt på 28% ved handel i aksjer. Tjener du kr 100 000 vil du dermed måtte betale ca. kr 28 000 i avgift. Du kan også få fratrekk for utgifter knyttet til megler, aviser, telefon og annet utstyr nødvendig for å kjøpe aksjene.

Anbefalt

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...

Lønn 2020/2021: Alle sektorer: 548.160 kr (Les mer her) Utdanningstid: 3 år på Høyskole/Universitet Litt om sykepleieryrket: