Tjene på valutahandel

Hvordan tjener du på valutahandel

Å tjene penger på valuta kan være utfordrende. Lær mer om hvordan det reguleres, og hvilke måter du kan tjene penger gjennom handel.

Hvilke funksjoner ligger bak?

Dersom du vurderer å tjene penger på valutahandel burde du først skaffe deg en dyp forståelse av hvordan markedet fungerer. Her vil vi starte med en kort innføring i hva valutahandel innebærer, og deretter hvordan du enklest kan tjene penger på det. Valutahandel er et gammelt konsept, og bygger på utnyttelsen av verdien i andre lands betalingsmidler. Med digitaliseringen, og internettets inntog har det blitt mye lettere å handle i valuta.

Valutahandel skjer ved at du kjøper en valuta gjennom en tredjepart. Du kan selvsagt gå i banken og veksle inn valutaen selv, men dette er svært ineffektivt. Det finnes flere spesialiserte selskaper på markedet, og de fleste investeringsbanker har egne divisjoner som kun jobber med valuta.

Valutahandel skiller seg fra handel med aksjer, futures og andre verdipapirer på et viktig område. Det finnes ingen sentral reguleringsmyndighet som overser handlene, og det er ingen forsikringer som garanterer at pengene overføres. Alle de som handler i markedene, gjør dette på bakgrunn av inngåtte kredittavtaler og god tro.

En annen forskjell fra annen type handel er mangelen på regler. Dersom du tror at NOK vil rase i verdi sammenlignet med dollar, er det ingen grenser på hvor mye du kan kjøpe eller "shorte". Handler du andre verdipapirer som aksjer, finnes det alltid en grense på hva som er tilgjengelig, men med valuta er det i prinsippet fritt fram. Det finnes heller ingen regler mot innsidehandel. Dersom du får informasjon fra sikre kilder om at den norske sentralbanken vil sette opp rentene ved neste møte, da kan du handle så mye NOK du ønsker uten å risikere straff for innsidehandel.

Likviditet og åpenhet

Valutahandelmarkedet er åpent 24/7, 365 dager i året, og handler blir gjennomført på en kontinuerlig basis. Det kan derfor regnes som et av de mest åpne markedene i verden målt i tilgjengelighet og likviditet.

Spørsmålet er likevel hvordan du tjener penger? Det finnes i hovedsak to forskjellige metoder for å tjene penger på valuta, enda disse kan deles inn i mange underkategorier. Den første er å kjøpe valuta med hensikt å videreselge, mens den andre involverer shorting.

Når du kjøper valuta gjøres dette med håp om at den skal stige i verdi sammenlignet med den valutaen du opprinnelig byttet inn. Vi kan bruke NOK/USD som et eksempel. For et år siden lå NOK på omtrent 1:6 USD, som betyr at man fikk 6 NOK for 1 USD. Derimot har prisen i dag steget til nærmere 1:8 USD. La oss tenke at du kjøpte USD med kr 600 000 2014. Da ville det være verdt omtrent USD 100 000. Ganger du så dette med dagens pris på 8 NOK per USD, får du en gevinst på kr 200 000. Med andre ord kan det være svært mye penger å tjene for den som har god oversikt.

Mer informasjon

Så hva selger du egentlig i Forex markedet, og finnes det fysiske handler? Svaret er ganske enkelt, nei. Når du skriver inn en kjøps eller salgsordre blir det kun logget i en data, og motparten plikter å overholde avtalen på samme måte som deg. Dermed er det ikke snakk om å bytte en koffert med penger slik mange ofte tror.

Da det gjelder shorting, så er dette en risikabel måte å gamble på valuta. Dette fungerer ved at man tar en posisjon hvor man "låner" valuta fra en tredjepart og selger den på markedet. Deretter plikter man å betale tilbake den samme summen valuta i framtiden. Problemet med dette er at valutaen ikke alltid går den veien man ønsker, og dersom den stiger i verdi kan man tape svært mye penger. Dermed har du i realiteten en forpliktelse som kan være ubegrenset.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...