Velge rett yrke fremtid

Hvordan velge rett yrke for fremtiden

Hva skal Norge leve av i framtiden den dagen olje og gass tar slutt? Nye jobber dannes stadig og her kan du lære om noen av de mest framtidsrettede arbeidsplassene vi vil se i årene som kommer. Slik velger du rett yrke for fremtiden:

Bruk det man har

Økonomer i Norge er stadig ute i media med kritikk mot myndighetene. Det hevdes at Norge ikke har noen god plan B, og at olje og gass vil forsvinne innen kort tid. At naturressursene tar slutt på sikt er ingen uenige i, men det vil likevel ta en god tid før dette er et faktum. Det mange ofte ignorerer er industrier Norge allerede har et forsprang innen. Men hva er det egentlig Norge er best på?

Utenom olje og gass er Norge en av verdens største eksportører av sjømat. Store selskaper som Marine Harvest og Salmar har hovedsete i Norge og de maritime selskapene tilfører hundretusenvis av jobber til økonomien. Det er sannsynlig at man vil bygge videre på disse områdene og utvide arbeidsstokken i tiden som kommer. Det finnes likevel også noen sektorer skjult lenger opp nord!

Yrke med verdensrommet som arbeidsplass!

Tro det eller ei! Norge er en av de største nasjonene i verden på romfart. Dette viser seg også på handelsstatistikken hvor eksport av romfartstjenester er en av de viktigste næringene for fastlandet. På Andøya i nord Norge skyter man stadig ut nye satellitter, og ingeniører selger teknologi for milliardbeløp hvert år.

Faktisk er denne sektoren blitt så stor at den troner blant Norges aller største eksportartikler. Romfart vil fortsette å øke i framtiden, og dette er et område man burde satse på dersom man liker teknologi. Dette fører oss til neste tema som handler om mye av det samme.

Fra telegraf til smarttelefoner

Den teknologiske utviklingen har vært formidabel de siste årene. Der man noen få generasjoner tilbake i tid måtte bruke telegraf for å sende en beskjed kan man i dag bruke mobiltelefonen til det samme. Utviklingen går så raskt, at man med sikkerhet kan si at teknologi vil bli en av de viktigste bransjene i framtiden. Norge må kapitalisere på dette, og man ser allerede eksempler på at denne industrien kan bli en av landets største.

I Oslo ser man kjente selskaper som Funcom og Opera, men under disse finnes det også en skog av mindre lovende selskaper. Det hevdes ofte at Norge er et dyrt land å drive forretninger, men undersøkelser viser at det er verdt kostnaden. Norge har tilgang på kloke hoder og mennesker med høy utdannelse, som vil hjelpe på veien til å bli en teknologinasjon. Så hvilke andre bransjer kan man forvente vil vokse, der du finner et spennende yrke?

Fra fossile drivstoff til grønn energi

Et av de mest radikale skiftene vi vil se i tiden framover er skiftet fra fossile drivstoff til fornybar energi. Dette gjør seg allerede synlig på markedet for biler. Elbilprodusenten Tesla har gjort et stort inntog i Norge, og stadig flere velger å lade bilen sin med strøm framfor å bruke en forbrenningsmotor. Det er sannsynlig at denne utviklingen vil fortsette å øke, og her sitter Norge med en sentral fordel.

Vi har enormt med erfaring på utvinning av energi, og Europas lengste kystlinje. Denne kan brukes til utbygging av vann og vindkraft, og en slik utvikling er sannsynlig framover. Men er det dermed sagt at man ikke burde jobbe med olje og gass?

Utviklingen går sakte

Vurderer du å jobbe med olje og gass er nok ikke det et dårlig valg i seg selv. Utviklingen av grønn teknologi og utfasing av fossilt drivstoff går sakte, og det vil fortsatt ta tiår før dette forsvinner. Dermed er ikke dette noe som skjer over en natt, og du vil ha mange år foran deg innen energisektoren.

Når du skal velge et yrke kan det være lurt å se på kjerneteknologier du mener blir viktige i framtiden, men også fokusere på hva du mener Norge kan bidra med. Som nevnt tidligere vil dette være romfart, fornybar energi og sjømat. Oljen kom likevel uventet på de fleste, og muligens vil man finne liknende jokere i det framtidige jobblandskapet!

Anbefalt

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...

Lønn 2020/2021: Alle sektorer: 548.160 kr (Les mer her) Utdanningstid: 3 år på Høyskole/Universitet Litt om sykepleieryrket: