Hva koster det å arrangere dåp?

Kalkulator for dåp - Hva koster dåpen?

Dåpen signaliserer en essensiell milepæl for et barns liv og er for mange familier en viktig hendelse. Mange velger å feire dåpen hjemme, mens andre leier et lokale. Like vanlig er det å feire på et hotell eller serveringslokale. Hva må du regne med å betale for selve dåpsfeiringen og alt som hører med? Vi har tatt en titt kostnadene du må ta høyde for.

Bruk kalkulatoren nedenfor for å regne ut den totale kostnaden for din dåp:

(KOMMER SNART)

For kalkulator - input felt:

  • Leie av lokale
  • Mat (ant personer) + (kuvert pris)
  • Kaker
  • Fotograf
  • Pynt og blomster
  • Kaffe/te
  • Mineralvann
  • Invitasjoner og takkekort
  • Dåpskjole

Faktorer å ta høyde for hva gjelder dåp og priser:

1. Leie av lokale

Regn med å betale alt fra 1000 - 5000 for leie av lokale. Hoteller og restauranter har gjerne en litt høyere leiepris enn idrettshus og grendehus. Mange kirker har et tilknyttet lokale som kan leies til redusert pris.

2. Mat

Prisen på mat avgjøres av hva du ønsker å servere, om du ønsker å lage maten selv og hvor mange gjester dere ønsker å ha. Mange velger å lage maten selv, da gjerne i form av mat som enklere kan lages til mange personer (koldtbord, lapskaus, gryterett, lasagne etc). Kostnad til innkjøp vil ligge på omlag 150-250 kr per person.

Regn med å betale rundt 400-500 kr per kuvert ved å bestille catering, og 400-700 per kuvert for henholdsvis to- og treretters meny på et hotell/restaurant.

Kostnad: 150 - 700 kr per kuvert

3. Kaker

Vil bli betydelig billigere om man baker kaker selv. Spør noen av gjestene om de kan bake en kake, og spar gode penger. Prisen på marsipankake, ostekake, kvæfjordkake beregnet til 15-20 personer ligger på omlag 700-1000 kr per kake.

Kostnad: 100 - 1000 per kake

4. Kaffe og mineralvann

Her igjen vil det være store forskjeller på om dere kjøper inn drikke til eget lokale, eller feirer på et hotell/serveringssted.

Estimert kostnad ved å kjøpe inn 1,5 liters flasker med mineralvann er ca. 20-30 kroner per kuvert. Mange estimerer minimum 1 liter drikke per kuvert, og er nøye på å heller ha litt for mye enn litt for lite. Estimert kostnad på hotell og restaurant vil være ca. 55-60 kr per 0,5 liters flaske og rundt 110-120 kr per kuvert.

Når det gjelder kaffe er det vanlig å estimere minst 2 kopper kaffe per person. Ved å lage kaffen selv vil du havne på en pris på ca. 10 kroner per kuvert. Regn med å betale omlag 100 kr per person for kaffe/te på hotell/restaurant.

Kostnad:
- Mineralvann: 20 - 120 kr per kuvert
- Kaffe: 10 - 100 kr per kuvert

5. Pynt og blomster

Spar penger på å kjøpe inn rimelige vaser og pene blomster fra rimelige blomsterbutikker/Plantasjen. Små vannglass kan brukes som fine og lave vaser til små borddekorasjoner. Ellers er det populært å bruke pene servietter, bordkort, lave bordlys og pyntegjenstander.

Kostnad:
- Blomster og vaser: 500 - 1500 kr
- Pynt: 300 - 1000 kr
- Duker: Ca. 75 - 100 kr per meter for rimelig hvit duk

6. Invitasjoner og takkekort

Ved bestilling gjennom en fotobutikk vil prisen ligge på omlag 15-25 kr per invitasjon. Takkekort ligger omtrent på samme pris. Regn med å betale omlag 25 kr per frimerke. Kan gjøres rimeligere ved å lage kortene selv.

Kostnad: 50 - 75 kr per hustand. Estimert kostnad gjelder for både invitasjon og takkekort, og inkluderer porto.

7. Fotograf

Vil dere ha med en profesjonell fotograf i kirken og/eller under feiringen etterpå vil dette ligge et sted mellom 2500 og 5000 kr. Dere mottar da typisk 10-30 bilder i etterkant.

Kostnad: 2500 - 5000 kr

11. Dåpskjole

Det er vanlig at barnet har på seg dåpskjole under dåpen. Dette er noe flere kirker har til utlåns gratis eller til utleie for 200-300 kr. Ønsker du å kjøpe dåpskjole må du regne med å betale rundt 500 - 1500 kr. Mange kjøper dåpskjole brukt på Finn.

12. Kostnader knyttet til kirken

Dåp i Den norske kirke er gratis.

Tips for å spare penger på dåpen

  • Hold dåpen hjemme eller hos noen i slekta med god plass.
  • Lag egne invitasjoner fremfor å få et firma til å lage de.
  • Engasjer noen i familien til å ta bilder.
  • Hør om noen av de inviterte kan være med på enkle oppgaver underveis: koke kaffe, rydde av bord, hjelpe til med å hente mat etc.
  • Lag maten selv. Eksempelvis gryterett og rundstykker som fryses ned og varmes opp på dåpsdagen.
  • Få familie og venner til å bake kake.
  • Lag rimelige dekorasjoner selv.
  • Kjøp dåpskjolen brukt eller lån av noen i familien. Enkelte kirker har også dåpskjole til utlån.

Er det lov å ta med egne kaker?

Som regel er ikke dette noe problem. Enkelte hoteller og serveringslokaler har av hygieniske årsaker ikke dette som et alternativ.

Les også: Hvordan redusere skatten

Anbefalt

Stadig flere velger å inkludere Bitcoin i sin investeringsportefølje for å ha en fot innenfor kryptovaluta. Før du investerer kan det være klokt å estimere hva en...

De fleste starter gjerne med å lære seg den lille gangetabellen. Mange velger etter dette å utvide kunnskapen med å lære seg den store gangetabellen.