Kredittkort

Hvordan finner jeg beste kredittkort?

Kredittkort kan være både skummelt og meget nyttig. For personer med dårlig økonomisk disiplin, er kredittkort ofte en rask vei til økonomiske problemer. TV-program som Luksusfellen vitner om det. Samtidig er det slik at de fleste som har dårlig betalingshistorikk og svak økonomi, som regel får nei på søknaden om denne typen kreditter.

For personer med stabil inntekt og som er forsiktige med å låne, eller unngår å bruke penger de ikke har, er kredittkort et nyttig betalingsmiddel og en vei til gode rabatter og unike fordeler.

Velg kredittkort som gir relevante rabatter

Det finnes veldig mange kredittkort på markedet, med stor grad av variasjon i hva man får med på kjøpet. Dermed er det slik at du bør finne det kortet som passer til ditt kjøpemønster og til dels din livsstil. Enkelte kort gunstige for de som reiser ofte, mens andre gir deg unike rabatter på en rekke produkter. Inn under dette igjen, er det store forskjeller på hvor og hva man får rabatter på.

For eksempel gir Ikano Visa faste rabatter på blant annet matvarer og bensin, samt et eget fordelsprogram der rabattene på ulike varer endrer seg månedlig. Rabattprosenten endrer seg ettersom hvilken måned man er i, og kan også variere fra produkt til produkt. Disse rabattene får man kun om man betaler med dette spesifikke kredittkortet.

Andre kort, som Shell MasterCard, gir rabatt på bensin på Shellstasjoner. Kortet er et kombinert kredittkort og Trumfkort, der alle varekjøp (inkludert bensin) gir 1% i Trumf-bonus, i tillegg til 40 øre på drivstoff.

Andre kredittkort har andre fordeler

Eksemplene som er nevnt er i og for seg unike, og dette er rabatter du kun får når du bruker disse kortene. Men, mange andre kort har også rabatt på både drivstoff og varer. Hver enkelt kortutsteder som tilbyr slike rabatter og fordeler, har sine egne unike avtaler med salgsstedene de samarbeider med.
Flyselskapene Norwegian og SAS har også egne kredittkort, som i tillegg kreditt-biten, gir forskjellige fordeler som er relatert til reise. Dette inkluderer bonuspoeng på flyreiser, rabatter på hotell og leiebil, tilgang til flyplass-lounger og lignende.

De som velger slike reisekort, vil også ha med gratis reiseforsikring. Denne forsikringen gjelder kun dersom minst halve reisen er betalt med kortet. Det anbefales at man benytter seg av dette, men også har helårs reiseforsikring i tillegg. Det er bedre med to forsikringer, da hver enkelt ofte ikke har god nok dekning, spesielt i forhold til verdien på de sakene man har med seg på reiser.

Les på Dagbladet: Derfor bør du bruke kredittkort i utlandet.

Unngå renter på kredittkortet

Renter beregnes ikke for kjøp av varer og tjenester, før den rentefrie perioden er utløpt. Ved å benytte seg av fordelene, får man en reduksjon i pris og sparer dermed penger. Men, det gjør man kun om man betaler regninga for all brukt kreditt, innen den rentefrie perioden utløper. Er denne på 52 dager, starter renteberegningen den 53dje dagen. Med andre ord kan kortet både spare deg for penger, og også bli en utgift. Størrelsen på utgiften avhenger av hvor lang tid det går før benyttet kreditt er oppgjort.

Les på Klikk: Bruk kredittkort for sikrere netthandel.

Den største fella med kredittkort

Det som sannsynligvis medvirker til at enkelte får problemer med tøff gjeld fra kredittkort, er at man kan ta ut kontanter med disse kortene. Dette er et lån som det beregnes renter for fra første stund, i motsetning til kjøp av varer og tjenester, der det gjelder en rentefri periode. Siden renten ofte er et sted fra 18% og helt opp til 30%, tilsier dette at lånet er av det særdeles dyre slaget.

Alt ettersom hvilket kredittkort du har, har kortet en kredittgrense fra cirka 50 000 kroner og opp til ubegrenset kreditt. De som utsteder kort vil også kunne justere ned den oppgitte grensen i kortet, dersom de mener at økonomien din ikke er sterk nok. Likeledes kan man få oppjustert en kredittgrense, ettersom behovet er der og utstederen mener det er forsvarlig.

Går man amok og tar ut hele kreditten i kontanter, uten å klare å gjøre opp dette raskt, blir kredittkortet rett og slett farlig. Har man økonomisk disiplin og bruker kortet smart, finnes det mange fordeler man bør få med seg.

Les flere artikler om økonomi.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...