Hvordan finne beste boliglån

Det kan være mye å spare på å sjekke hvor du får beste boliglån. Noen få prosentpoeng kan utgjøre mange kroner spart på et stramt budsjett. Men hvordan finner du beste lånebetingelsene?

Kundeforhold til egen bank

Det første du bør gjøre, er å sjekke betingelsene du får i din egen bank, særlig hvis du allerede har et godt kundeforhold. For en førstegangskjøper er det som regel ikke like enkelt, hvis du ikke kan støtte deg på foreldres eller andre slektningers gode kundeforhold. Hva bør du da gjøre?

Søk på nettet

Det finnes i dag flere portaler på internett som gir deg oversikt over de beste tilbudene. Du sender inn dine opplysninger, og får tilbake tilbud om låne fra ulike konkurrerende banker. Dermed kan du velge den banken som gir deg de beste betingelsene. I neste omgang kan du søke om et finansieringsbevis som overbeviser selger om at du er i stand til å betale kjøpesummen.

Før du starter, bør du finne frem nødvendig dokumentasjon som siste års selvangivelse, lønnsslipper og takstverdi på boligen du ønsker å kjøpe. Etter et par dager vil bankene kontakte deg med et tilbud. Du kan da velge det beste tilbudet, eller takke nei for å finne ut om du er i stand til å finne et bedre tilbud fra en annen institusjon.

Sikkerhet

Du bør sette deg godt inn i hva banker og finansinstitusjoner ser etter når de vurderer en søknad. Slik vil du lettere oppnå beste boliglån. Dersom du ikke er fornøyd med de første tilbudene du får, bør du sjekke om du kan skaffe bedre sikkerhet for et lån. Sikkerhet kan være egen bolig. Om det er lenge siden du fikk foretatt verditakst, kan boligen ha steget så mye i verdi at det vil være lønnsomt å få tatt ny takst.

Om du er førstegangskjøper, kan sikkerhet i form av pant i foreldres eller andre slektningers bolig være et alternativ. Mange foreldre ønsker å støtte sine barn på denne måten.
Det samme gjelder om det skulle være behov for ekstra sikkerhet i form av kausjon. Vær oppmerksom på at kausjonisten påtar seg et stort ansvar. Om de økonomiske utsiktene ser bra ut her og nå, kan situasjonen fort endre seg.

Les også: Hvor mye tåler jeg å låne

Hva er betingelser for beste boliglån?

Hvor dyrt et lån blir når alt skal regnes sammen, avhenger av om du har fast eller flytende rente, om du får avdragsfrihet i en periode, om betingelsene endrer seg underveis i løpet av låneperioden, av hvor høye gebyrene er, og av over hvor lang nedbetalingstid du har på lånet.

Bytte av bank

Om du har hatt en bankforbindelse gjennom flere år, kan det være verd å undersøke om det lønner seg å bytte bank i forbindelse med låneopptaket. Bankene verdsetter naturlig nok kundelojalitet, men som regel er det bare bankene som tjener på at du som kunde er lojal. Det er ikke alltid du som kunde får de beste betingelsene om du ikke selv er flink til å følge opp.

Vurder om du får bedre tilbud fra banken din om du samler alle produkter og tjenester hos dem i forbindelse med det nye boliglånet, slik at du blir totalkunde, eller om det lønner seg å fordele seg på flere finansinstitusjoner. Banken vil være mer velvillig til å gi deg beste boliglån om du forplikter deg til å benytte deres tjenester over en lenger periode.

Som regel er det nye kunder som får de beste tilbudene. Om du opptar et større lån, vil rentebetingelsene også ofte bli bedre. I tillegg vil førstehjemslånere ha mye bedre betingelser.

Høyere lønn gir bedre betingelser

Lønn er en av faktorene for å oppnå beste boliglån. Dersom du skulle få lønnsforhøyelse, er det viktig å gi banken beskjed om dette. Høyere lønn gir banken bedre sikkerhet.

Tips: Slik skaffer du egenkapital til bolig

Gå til banken din med et bedre tilbud

Om du ønsker å beholde kundeforholdet ditt, kan du likevel sjekke om du får bedre betingelser i en annen bank. Vis frem det tilbudet du har fått. Dette kan være nok til at du oppnår lavere rente.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...