Hvor mye koster det deg å betale et lån raskere? I dagens rentemarked kan det være fordelaktig å nedbetale lånet raskere. Lang avbetalingstid kan synes fristende, men samtidig øker totalkostnadene. Vi gir deg noen tips til hva du bør gjøre for å få et så gunstig totallån som mulig
Lang nedbetalingstid er ingen fordel
Når renten er så lav som den er i dagens marked, er det ingen fordel å si ja til maksimal løpetid. Tar du et boliglån på 30 år, får du lavere månedlige avdrag, men i stedet betaler du langt mer i renter totalt sett. Slik kan du derfor spare hundretusener av kroner på å betale tilbake lånet raskere.
Sjekk selv hvilke betingelser du til syvende og sist blir tilbudt av banken. Det er ikke alltid at rådgiveren i banken gir deg de beste rådene. Banken skal også tjene penger.
Dersom du er ute etter refinansiering, kan det med andre ord lønne seg å binde seg til en raskere løpeperiode.
Har du et lån på 2 millioner kroner, kan du i dagens rentemarked spare over 500 000 kroner på å nedbetale lånet over 20 år i stedet for å si ja til den lengste nedbetalingstiden på 30 år.
Om du har muligheten for å betale inn et lån raskere, er dette en svært god måte å spare penger på. Særlig hvis du har stort lån og er i etableringsfasen. Skattemessig er sparing i bolig også den eneste måten å spare penger på som også har gunstige skattebetingelser.
Betal heller mer i måneden
Et lån blir dyrere jo lenger tid du velger på å betale det ned. Derfor er det et godt råd å tenke gjennom dine månedlige kostnader, og om du er i stand til å nedbetale lånet raskere ved å betale litt mer. Det er lett å la seg blende av lavere månedlige utgifter, men i lengden kan det straffe seg. Særlig dersom du har råd til å betale et høyere beløp uten at det går ut over livskvaliteten din.
I tillegg til realrenten bør du derfor tenke gjennom hva lånet totalt koster. Å se på renten alene kan være å lure seg selv.
20 år som standard løpetid
Skandiabanken tilbyr inntil 40 års nedbetalingstid. De fleste kundene velger imidlertid gjennomsnittlig 25 års løpetid. Kundene velger selv over hvor mange år de ønsker å nedbetale lånet. Rådet er å gå inn for en nedbetalingsordning når lånegraden er på over 70 %. DNB sier at kundene som hovedregel bør nedbetale lånet så raskt som mulig, avhengig av økonomisk evne.
For de fleste førstehjemslånere er det ofte ikke mulig å ta opp lån uten å benytte seg av maks løpetid, men mange unge som får bedret økonomi og høyere lønn etter hvert, betaler ofte inn ekstra avdrag for å kunne betjene lånet raskere. Dersom du nedbetaler et lån slik at du kommer under 70 % lånegrad, vil du også få bedre betingelser totalt sett.
Les også: Hvordan finne det beste boliglånet
Ulik praksis med hensyn til ekstra innbetaling
Det er ulike ordninger hos de forskjellige finansinstitusjonene dersom du ønsker å nedbetale lånet ditt raskere eller ønsker å betale inn et ekstra beløp. Hos noen banker reguleres nedbetalingstiden automatisk ved ekstra innbetaling. Men ikke hos alle. Sjekk med din egen bank.
Ta også rentefradraget og inflasjon med i din endelige beregning. Noen hevder at du like gjerne kan betale inn ekstra uten å forkorte selve løpetiden. Lånet blir mindre samtidig som du har samme lange løpetid. Det er viktig å sjekke hva som er beste løsning ut fra hvilken situasjon og livssyklus du selv er i.
Raskere nedbetaling som investering
Dersom du betaler tilbake lånet raskere, vil du altså spare en vesentlig sum i renter. De rentene du sparer, kan dermed benyttes til å investere pengene på en måte som gir langt bedre avkastning enn å ha dem bundet i boligen. I stedet for å betale ned på et lån som du taper litt penger på hver eneste måned, har du muligheten for å investere og forøke formuen din.