Få høyere IQ

Myter om sparing

Vi har alle forsøkt å spare noen kroner, noe med hell og annet har vist seg heller lite lønnsomt. Det finnes i dag en rekke måter å spare på, og da mener man ikke bare å sette inn penger på en sparekonto. Vil man spare noen kroner bør man passe seg for å ikke la mytene om sparing bestemme hvordan.

Hva menes egentlig med sparing

Når vi var barn var sparing som regel å putte noen kroner på sparegrisen med jevne mellomrom. I voksen alder handler det egentlig om det samme, men ved hjelp av andre metoder.

Den tradisjonelle definisjonen gjør, at vi tenker ekstra penger man har tilgjengelig. Det trenger ikke være en slik type sparing. Betale ned gjeld vil være en form for sparing, til tross for at det er en utgift. Dette da nedbetalt gjeld vil si bedre økonomi over tid, samt mindre gjeldsrenter.

Å spare kan selvfølgelig også være å sette inn en fast sum på en bankkonto, men med dagnes renter på dette en heller mindre lønnsom form for sparing. Her vil nok de fleste velge andre metoder å spare på.

I dag kan man si at sparing er noe som gir deg avkastning på pengene dine, enten i form av mer penger eller fortjeneste over tid.

Jeg har så dårlig råd at å spare er liten vits

Her er en av de største mytene når det gjelder sparing. Hvis du har dårlig råd er det nettopp da du trenger å spare. Hvis du har dårlig råd, og noe du trenger blir ødelagt, la oss si vaskemaskinen. Hva gjør du da?

Har du ikke en viss sum kontanter satt til side må du ta lån for å reparere den, eller kjøpe ny. En dårlig privatøkonomi tilsier høye renter på et forbrukslån. Dermed koster en vaskemaskin fort noen tusen mer enn den hadde behøvd.

Det er altså nettopp når du har dårlig råd at det er mest nødvendig å spare. Til og med et par hundre kroner hver måned vil over tid bli større summer.

Å spare i bank er ikke lønnsomt

På en måte kan en si dette ikke er en myte, men på en annen er det absolutt en myte. Her handler det om hvilke spareprodukter du går inn for.

Det har hos mange fått festet seg, at det er en myte at sparing i fond er lønnsomt. Det kan man absolutt avkrefte. De som taper en del penger på fond er ofte de som kjøper fondsandeler i risikofylte fond.

Å spare i fond kan gi god fortjeneste, men en må ha et tidsperspektiv på 5 – 10 år. I tillegg bør en velge fond som kan vise til avkastning over tid. Velg et fond med grei avkastning og liten risiko.

Penger på høyrentekonto er god sparing. Nei, beklager slik det er i dag er dette en myte. Rentene på bankkontoer i Norge er i dag latterlig lave om en vil spare. Det er en ren myte at du kan tjene penger på dette, men det er sant at det er ingen risiko ved dette.

Pensjonssparing og egen bolig

Her har vi to myter om sparing, Den ene er at pensjonssparing er ikke for unge mennesker, og den andre at egen bolig er sparing god nok.

De harde fakta er, at å spare opp solid kapital til pensjonsalderen krever at en begynner tidlig. Det fines mange gode produkter fra banker på denne formen for sparing, og dermed bør du sjekke de ut nøye.

Egen bolig er en investering, men å kun satse på å kunne selge en bolig med god fortjeneste er risikofylt sparing. Boligmarkedet svinger, og en har ingen garanti for at en får igjen alle pengene en legger inn i en bolig over år.

Her er tipset; spre sparingen på flere ting. Spar både i egen bolig og i pensjonssparing. Da er du sikret uansett hvordan boligmarkedet blir på dine eldre dager.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...