Skattefradrag – Hva har du rett på?

Ved noen enkle grep kan tusenvis av kroner sparer inn på skatten. Her kommer noen tips til skattefradrag:

1. Fradrag for reise til og fra jobb

Dersom du bor over 19,8 km fra jobben kan du trekke fra 1.50 kr pr km. Dersom ektefeller deler transportkjøretøy har begge rett på skattefradrag.

2. Fradrag for tap i aksjehandel

Ved tap i aksjemarkedet kan du trekke fra 28 % av tapsbeløpet i fradrag.

3. Skattefradrag for sykdomsutgifter

Dersom du har sykdomsutgifter for over 9180 kr kan du kreve fradrag for hele summen, samt også beløpet som overstiger 9180 kr.

4. Skattefradrag for fagforeningskontigent

Beløp på inntil 3.600 kr kan du trekke fra på inntekten dersom du har betalt fagforeningskontigent av egen lomme.

5. Fradrag for BSU-sparing

Du kan trekke fra inntil 4.000 kr direkte fra skatten avhengig av hvor mye penger du har overført til BSU-kontoen. Du får totalt 20 % av sparebeløpet trukket fra (du kan maksimalt spare 20.000 kr pr år)

6. Foreldrefradrag

Du kan trekke fra inntil 25.000 kr pr år og 15.000 kr for hvert ytterligere barn for dokumenterte utgifter til pass og stell av barn inntil barnet fyller 12 år. Eksempelvis SFO og barnehage.

7. Utgifter i forbindelse med aksjehandel

Utstyr som trengs i forbindelse med aksjehandel som PC, bredbånd, nyhetsoppdateringer og programmer kan du få fradrag på. For å få dette må du gjøre et anslag på utgiftene og spesifisere i selvangivelsen.

8. Hjemmekontor

Dette kan du ha krav på dersom du har et rom hjemme som kun brukes som kontor. Fradraget ligger på 1.600 kr eller alternativt de utgiftene du måtte ha på rommet som eksempelvis strøm.

9. Fradrag for utlendinger

Utlendinger har krav på et standardfradrag de to første årene de bor i Norge på 10 prosent av brutto årslønn, maksimalt 40.000 kr. Eneste haken er at fradraget kun kan velges i stedet for en rekke andre fradrag som f.eks rentefradrag og pendlerfradrag.

10. Gaver

Du kan ha krav på fradrag for gaver du har gitt til visse organisasjoner. Disse organisasjonene må være godkjent og du finner en komplett liste på skatteetatens sider. Gaven til hver enkelt organisasjon må være på minst 500 kr i året. Gavene er fradragsberettigede med inntil 12.000 kr.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...