Skriv en god CV

Slik skriver du en god CV

Er du på jakt etter ny jobb bør du forberede deg godt. Å skrive en god CV er et av de viktigste punktene. Slik går du frem.

Vær klar over at det ofte kan være flere hundre mennesker som søker på en enkelt stilling. Den statistiske sjansen for å få jobben, kan bli temmelig nært null. Likevel er det viktig å søke. Gir du opp før du har prøvd, er sjansene nemlig garantert nøyaktig null. Din søknad og CV skal fange arbeidsgiverens oppmerksomhet på en positiv måte. For å få til det, må du først unngå negativ oppmerksomhet.

Du har ti sekunder

En arbeidsgiver har neppe tid til å bruke mange sekundene på hver enkelt søknad som mottas. Avhengig av hvilken type bedrift og antall søkere, er det i enkelte tilfeller snakk om noen sekunder. En dårlig skreven søknad eller CV, havner som regel rett i bunken for avslag. Den som går igjennom søknadene, vil sannsynligvis skumlese overskrifter og oppsett, og kun stoppe opp ved det som fanger interessen.

Her er det flere ting å tenke på. For det første må din CV ha et systematisk og lettlest oppsett. Informasjonen må være strukturert, og lett å finne frem i. Dernest må den være tilnærmet feilfritt skrevet. Om du har med flere skrivefeil allerede i første del, har du gitt et elendig inntrykk av deg selv, nesten uavhengig av erfaringen som listes opp. Dette avhenger noe av hvilken stilling du søker på, men ta det som en hovedregel at din CV må være skrevet på godt norsk.

Grunnleggende oppsett for CV

Ikke bruk ”CV” som overskrift. Arbeidsgiveren vet at dette er en CV. La heller navnet ditt være en uthevet overskrift, etterfulgt av kontaktinformasjon. Du kan som regel droppe fødselsdato og din familiestatus.

Det neste punktet er enten din erfaring eller utdanning. Disse to skal alltid skrives i omvendt kronologisk rekkefølge. Det vil si at din siste jobb står øverst, eller siste lærersted du studerte på. Er du nyutdannet og søker på en jobb som er relevant for de akademiske kvalifikasjonene, kan du godt vurdere å la utdanning komme før erfaring. Søker du på en stilling der din erfaring er viktigst, tar du denne biten før utdanning.

Ta alltid med følgende:

 • Tidsperiode (måned og år – fra dato - til dato).
 • Stilling eller studie.
 • Ansvarsområde i stikkordsform, eller studiets innhold/grad i stikkordsform.
 • Vurder å ta med resultater. For studier oppgir du grad og eventuell karakter, mens for arbeidserfaring kan det for eksempel være relevant å oppgi gode salgsresultater eller lignende.

Har du lite erfaring, kan du vurdere å dele opp denne biten i ”relevant erfaring” og ”annen erfaring”. Det samme kan du vurdere når det gjelder utdanning.

Andre kvalifikasjoner

Dersom det er relevant, ta med andre punkter som kanskje gjør deg bedre kvalifisert for å lykkes i stillingen. Det viktigste lar du stå først i denne delen. Typiske punkter er:

 • Språkkunnskaper (få med norsk og om du behersker begge målformene, spesielt om norsk er et fremmedspråk).
 • Andre ferdigheter, som IT-kunnskaper.
 • Interesser – dropp klisjéene som ”jeg elsker å reise”. Du kan ta det med dersom stillingen er innenfor reiseliv, men bruk et voksent språk.

Når det gjelder det siste punktet, referanser, er det helt greit om du skriver at referanser kan oppgis dersom ønskelig. For arbeidsgiveren er det likevel enklest om du oppgir konkret hvem dette er, med kontaktinformasjon. Du bør definitivt ha avklart dette på forhånd med referansepersonene. Referanser bør være personer som har hatt lederansvar for deg. Det er vanlig å ta med fra 2 til 4 referanser.

Se mal for CV her.

Noen tips for en bedre CV

 • Vurder å ta med punktet ”Nøkkelkvalifikasjoner” øverst i din CV. ”Jeg er positiv og liker å jobbe med mennesker” er en dårlig løsning – mens ”5 års erfaring innen salg av IT-tjenester – gode salgsresultater – lederansvar for 4” er måten å gjøre det på. Bruk tall dersom de taler til din fordel! For eksempel ”30% over budsjett” om du har oppnådd gode salgsresultater.
 • Dropp bilde dersom det ikke er relevant. Bruk et proft portrettbilde dersom du inkluderer dette.
 • Er din CV lengre enn 2 sider, bør du redigere den og få den kortere.
 • La en språkkyndig person korrekturlese CV-en.

Se også: Hvordan skrive jobbsøknad

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...