Hvordan lage et enkelt budsjett

Å sette opp et budsjett gjør det enklere å se hva pengene dine faktisk går til. Her får du noen gode tips til hvordan du på en enkel måte får oversikt over månedlige inntekter og utgifter

Hvorfor bør du sette opp budsjett?

For det første er det enklere å prioritere hva du ønsker å bruke pengene på. Det gjør det lettere å se hva du egentlig har råd til. Du får større forståelse for hva pengene faktisk går til. Om du vil spare til spesielle formål, en ny bil for eksempel, vil du gjennom å sette opp et enkelt budsjett, gjøre det lettere å nå målet. Du vil samtidig få oversikt over muligheten for å sette penger til side for å ha litt ekstra å gå på. Du ser hva du i dag bruker penger på av unyttige ting, og som du ved et enkelt grep kan kvitte deg med. Du får bedre styring og en god følelse av å styre økonomien i stedet for at den styrer deg.

Om du har stram økonomi, er det særlig viktig å kunne prioritere riktig. Men om du har et spesielt sparemål, er det også greit å vite av hvor mye du må sette av hver måned.

Unngå å falle i luksusfellen

Det viktigste er å finne de utgiftspostene som du kanskje ikke engang tenker så mye over, men som allikevel spiser av overskuddet og fører til tørke i slutten av måneden. Det er lett å falle i den berømmelige luksusfellen.

Sett tæring etter næring

Mange lar seg overraske når de ser hvor mye som går til ”usynlige” utgiftsposter, og som plutselig viser seg å være et helt unødvendig sluk. Vær bevisst på hva pengene dine går til. Du kan spare mye på å bestemme deg for hva som er viktig og hva som ikke er så viktig å bruke månedslønnen på.

Skaff deg oversikt først

Når du setter opp et enkelt budsjett sørger du for å få bedre kontroll over økonomien. Det finnes mange gratis budsjettmaler på nettet, så det er ikke så vanskelig å få til som mange kanskje tror.

Men hvordan setter du opp et enkelt budsjett?

Vær ærlig

For det første er det viktig å være ærlig. Har du glemt å sette av penger til noen av de faste utgiftene? Ble det for fristende å bruke mer penger på klær og fritid enn du egentlig hadde planlagt?

Det vanskeligste er å være disiplinert nok til å følge ditt eget budsjett. Ikke hopp over noe. Få med deg både inntekter og utgifter. Om du har et større forbruk enn hva du tjener, kan du kanskje spe på med en ekstrainntekt. Dersom du har et mål med hva du sparer, blir det også morsommere å sette opp en oversikt over månedlige inntekter og utgifter.

Et budsjett er et verktøy, ikke en fasit

Om det oppstår endringer i økonomien din slik at du får bedre eller dårligere likviditet, eller du ser at du bruker mer eller mindre på de ulike utgiftspostene, forandrer du bare de aktuelle budsjettpostene.

Det lønner seg å sitte igjen med et lite overskudd når måneden er over. Slik sparer du opp en bufferkonto til uforutsette utgifter.

Å sette opp et enkelt budsjett

Begynn med alle inntekter. Fyll deretter inn både faste og variable utgifter.
Logg deg inn i nettbanken. Der får du oversikt over det meste. I tillegg må du sjekke kredittkortet. Glem heller ikke uttak og forbruk av kontanter.

De faste utgiftene er hva du må ut med hver måned, så som husleie, avdrag og renter på lån, strøm og felleskostnader, transport, NRK-lisens, forsikring og mobil.
De utgiftene du delvis kan styre er mat, klær og drivstoff, utgifter til vedlikehold mm. Du kan spare mye dersom du er litt bevisst på forskjellen i kilopris for matvarer for eksempel.

Variable kostnader kan være ferie og fritid, hobbyen din, husholdningsartikler og personlig pleie.

Les: Hvilke forsikringer bør jeg ha

Anbefalt

De fleste starter gjerne med å lære seg den lille gangetabellen. Mange velger etter dette å utvide kunnskapen med å lære seg den store gangetabellen.