Tips spare penger skolebøker studenter

Tips for å spare penger på skolebøker for studenter

Som om ikke livet som student er stramt nok, blir ikke tilværelsen noen større fryd av å bruke horder av verdifull kapital på bøker. Men nå har det seg dessverre slik at kunnskap ikke bare er makt, det har også sin pris.

Ofte har du kanskje 20-30 bøker på pensumlisten der hver bok gjerne koster 500 kroner. Hva er så tipsene for å få tak i billige pensumbøker?

Prøv disse fem tipsene for å spare penger:

1. Kjøp brukte skolebøker

Du bør naturligvis primært kjøpe brukt gjennom salgskanalene Finn, grupper på Facebook eller en av de mange “Kjøp og salg” appene. Gruppene “Kjøp og salg i X by” har etterhvert blitt meget populære steder å selge brukte bøker. Prøv også nettsidene iBok.no eller pugg.no.

Alternativt kan du se om skolen og studiet tilbyr oppslagstavler, enten fysiske eller elektroniske. Studentområdene/-byene (campus) har ofte oppslagstavler der tidligere studenter selger brukte bøker. Ved å kjøpe brukte pensumbøker kan du fort finne bøker til halvparten av prisen, og gjerne billigere.

Noen bokhandlere kjøper inn studiebøker og selger det under sin bruktavdeling. Sjekk ut om din lokale bokhandler har noe lignende.

2. Kjøp på nett

Undersøkelser foretatt av Bergensavisen viser at netthandel gir deg bedre priser i forhold til å handle i fysiske butikker. Handler du for over 300-500 kr opererer de fleste nettbutikkene med fri frakt.

Vær på utkikk etter nettbutikker som tilbyr samlerabatt ved kjøp av flere bøker. Dette kan du spare mye penger på sammenliknet med å kjøpe bøkene enkeltvis.

Engelskspråklige pensumbøker kan du få tak i på Amazon, eBay eller Studystore.nl. Det er ikke tollavgift på bøker. Vær obs på at du må betale 25 prosent moms dersom pakken og frakt til sammen kommer på over 350 kr.

3. Lån bøker på biblioteket

Studerer du i en av de store byene er sjansen stor for at du kan finne flere av pensumbøkene tilgjengelig på biblioteket. Noen kan du finne på byens “vanlige” biblioteker, men du vil ha størst utvalg av pensumbøker på universitets- og høyskolebibliotekene.

Dessverre kan det være mange om beinet med dertil lange ventelister, men det er et godt og gratis alternativ for deg som ikke er avhengig av å ha boken sammenhengende i en hel termin.

4. “Be” om bøker på Finn

Du vil kanskje bli overrasket over hvor mange snille sjeler det finnes i det ganske land, derfor skader det ikke å legge ut en annonse på Finn eller andre lignende salgssider. Spør pent om noen har bøker liggende til overs.

Det å selge bøker etter endt studie kan for mange være noe de utsetter i det lange. Bøkene blir liggende og i ren ryddedesperasjon kan flere være villige til å gi bort pensumbøkene gratis for å “få det unna”. Man skal ikke undervurdere styrken rundt det å skaffe seg god samvittighet!

5. Kjøp sammen med en venn

En opplagt ulempe med dette alternativet er selvfølgelig at dere risikerer å måtte ha boken på samme tidspunkt, men det kan løses med å planlegge skikkelig. Fungerer dere bra som studiepartnere kan dere eksempelvis samles til felles puggestund i perioden like før eksamen dersom dere begge er avhengig av boken.

Les også: Gode tips for deg som skal opp til eksamen

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...