Gode tips for deg som skal opp til eksamen

Tiden før eksamen kan være utrolig stressende, og noen ganger vet man ikke helt hvor man skal starte. Det er også et par ting som er ekstremt viktig å huske på, på selve dagen. Under gir vi deg noen tips og råd. Men viktigst av alt: Pust, ro deg ned og ha troen på deg selv. Det kommer til å gå bra.

Her har vi skrevet om hvordan man kan få høyere IQ.

Ikke utsett lesingen

Når det er lenge til eksamen er det fort gjort å utsette lesingen, det er ingen som blir skikkelig god av skippertak – dessuten er det en stor påkjenning for kropp og sinn. Leser du litt hver dag, kommer du i mål på en mye bedre måte. Finn ut hvor mange sider det er snakk om, og finn så ut hvor mange sider du da bør lese per dag. Lag deg gjerne et skjema der du kan krysse av for hver dag du har lest de sidene du skal – da er det enkelt å følge med på hvordan du ligger an. Gi deg selv en belønning når du har klart ukens mål. Her kan du lese mer om hvordan du får bedre karakterer.

Lag en plan

Det er lurt å begynne tidlig med å lage en plan. Skriv ned hva du må ha gjort, hva du må ha lest, og hvem du bør snakke med. Finn ut om du kan få tak i tidligere eksamensoppgaver, spør læreren om hva slags oppgaver han eller hun anbefaler at du øver deg på. Sett konkrete mål for når du skal kunne hva.

Logg av sosiale medier

Facebook, Snapchat og Instagram er selvsagt veldig gøy. Vi klarer oss ikke uten. Men akkurat i eksamenstiden kan det være lurt å logge seg helt av. Ta en pause fra den intense verdenen innenfor sosiale medier. Bry deg mer om hva du skal lese, enn hva venninna di spiser til middag. Alle kanalene vil være der når du er ferdig med eksamen. Det kan ha mye å si for fokuset ditt, å ta en pause fra slike ting. Legg fra deg mobilen.

Ha det ryddig rundt deg

Det er svært få av oss som klarer å være skikkelig produktive når alt er kaos. Pass på å ta en skikkelig opprydding før eksamensperioden. Hvis alt rundt deg er rent og ryddig vil det være mye lettere å konsentrere seg om hva du skal lese og hva du skal få til. Dette høres kanskje ut som noe mamma ville sagt – men det er faktisk utrolig lurt.

Jobb med andre

Pass på at du ikke sitter alene hjemme, for deg selv, time etter time. Ta kontakt med medelever, dann lesegrupper, diskuter oppgaver. Noen ganger kan det være lurt å bare bestemme seg for å snakke med noen om det du akkurat har lest – da fester det seg litt bedre til hjernen.

Vær uthvilt på eksamensdagen

Ikke gå i denne fellen: Du tenker at det er kjempelurt at du leser hele natten, du kan jo bare sove ut når du er ferdig med eksamen. Nei, nei og atter nei. Dette er noe av det dummeste du kan gjøre. Hjernen fungerer ikke uten søvn. Kroppen blir slapp og du kommer til å prestere dårligere. Pass på at du legger deg tidlig dagen før, ha god tid på morgenen og spis en god frokost. Nå er du klar for utfordringen.

Gjør alt klart dagen før

Ikke ta for gitt at alt er klart eller at du kan pakke sekken to minutter før du må løpe til bussen. Pass på at du har penner som fungerer, eventuelt at datamaskinen din har strøm. Pakk ned alt du trenger av hjelpemidler i godt tid og smør matpakke. Det er så utrolig viktig å være forberedt. Ikke la timene før eksamen bli kjempestressende. Møt opp rolig og klar som et egg.

Idémyldring og tankekart

Hvis du under selve eksamen skulle få jernteppe kan det være lurt å ha tenk gjennom noen gode «verktøy» på forhånd. Står du helt fast kan det løsne opp i tankene dine ved å idémyldre for deg selv. Har du et kladdeark, hvorfor ikke lage et tankekart? Da får du hodet i gang, og plutselig kan det hende at jernteppet forsvinner.

Les oppgaven nøye

Det er utrolig viktig å lese oppgaven nøye. Mange brenner seg på at de misforstår oppgaven – det er en dum feil. Bruk god tid, og vær sikker på at du har forstått oppgaven før du begynner. Les den mange ganger, la hjernen din ruge litt på oppgaveteksten, skriv den gjerne ned på nytt, og skriv noen punkter på hva du tenker oppgaven må inneholde. Hvis mulig kan du prøve å dele opp oppgaven. Uansett: Husk å lese oppgaven nøye.

Skriv forståelig

Sensor kommer ikke til å sette pris på at han ikke forstår hva som er skrevet, og han kommer neppe til å bruke lang tid på å tyde skrift. Derfor er det viktig å skrive forståelig. Det er utrolig synd å få en dårlig karakter fordi sensor ikke forsto hva du hadde skrevet. Ingen vits å skrive så fort du bare kan altså, ta deg tid!

Trenger du å bli bedre i hoderegning før eksamen? Da kan du klikke deg inn her.

Se også hva studenttorget sier om saken.

Lykke til, folkens!

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...