Gode tips for deg som skal skrive særemne

Særemne, også kalt fordypningsoppgave, dreier seg om å fordype seg i og analysere et tema, en forfatter, en periode eller en sjanger. For mange kan dette virke som en enorm oppgave det er umulig å ta fatt på.

Det viktigste er å holde hodet kaldt, bruke tiden godt og bruke de rundt deg i prosessen. Både lærere og bibliotekarer kan være svært behjelpelige i denne perioden. Bruk deres kunnskap. Ta gjerne kontakt med et bibliotek, de kan hjelpe.

Finn ut hva du skal skrive om – så fort som mulig

Vær rask med å finne ut hva du skal skrive om, slik at du kan ta fatt på arbeidet. Bruk læreren din, hun har helt sikkert mange gode forslag, idéer og tanker. Dette er det aller første og viktigste du må gjøre. Velg noe du er interessert i og vil finne ut mer om. Engasjement er viktig for å få til noe bra.

Lag tankekart og disposisjon.

En god plan kan være halve jobben. Lag en disposisjon som blir som en mal for oppgaven. Denne kan godt forandre seg underveis, men det er viktig å ha et utgangspunkt. En plan du kan følge. Da er det også lettere å se hvordan man ligger an og hvordan man skal bruke den resterende tiden. Her kan du lese mer om studieteknikk.

Lag problemstilling

Du må lage deg en problemstilling – slik at du vet hva det er du prøver å utforske. Da blir det lettere å komme seg gjennom analysen. Man må vite hva man vil finne ut, før man kan finne det ut. Bruk god tid på å perfeksjonere problemstillingen.

Bruk god tid på analysen

Det er alltid noe man analyserer. For eksempel kan det hende man skal analysere to bøker. Kanskje du har valgt å finne forskjeller? Eller det kan hende du skal analysere et forfatterskap. Analysen bærer oppgaven, så her er det viktig at du har tatt deg god tid. Før du skal i gang med oppgaven bør du være sikker på at du faktisk vet hvordan man analyserer. Analysen henger sammen med problemstillingen din.

Finpuss

Pass på at du har god tid på slutten til å finpusse. Perfeksjonering kan løfte karakteren. Bruk tid på rettskrivning, rekkefølge, setningsoppbygging og layout. Pass på at det ser fint ut.

Lykke til!

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...