Hvordan skrive reiseartikkel

Hva er en bachelorgrad?

En av de mest vanlige utdanningsformene i Norge er å studere en bachelor. Når du søker videre utdannelse etter grunnleggende studier finnes det et stort utvalg treårige utdanningsplaner som tilbys ved ulike offentlige eller private institusjoner i Norge. Men hva er egentlig en bachelorgrad?

Hva betyr ordet bachelor

Det engelske ordet bachelor har faktisk to helt ulike definisjoner, som kan føre til komiske misforståelser. En bachelor kan nemlig både referere til en mann som aldri har vært, og som ikke er gift, samt en form for studie.

I Norge har vi bare brukt ordet bachelor for å beskrive denne treårige studieformen siden 2003 da ordet ble godkjent av Språkrådet. Det tidligere navnet var baccalaureus, som etter klangen heller ikke er et helnorskt ord. Opphavet er latinsk og refererer til kransen av laurbærblader som ble anvendt til å dekorere en ung student som hadde avsluttet sin videre utdannelse.

Hva er en bachelorgrad

Hva er en bachelorgrad utdanning BI business Norge

Nå som vi vet hva ordet betyr og hvor det kommer fra kan vi se videre på hvilke krav som må oppfylles for at et studie skal kunne kvalifisere til å bli kalt en bachelorgrad. En bachelor er en akademisk grad av lavere nivå som finnes innenfor de fleste fagområder. Den må bli bestått for at du skal kunne fortsette studiene mot en mastergrad og eventuelt en doktorgrad. En bachelorgrad består vanligvis av et treårig studieprogram, som totalt vil gi deg 180 studiepoeng.

Studiet er gjerne delt inn slik at du opptjener deg 30 poeng per semester og 60 poeng per år, til du til slutt kan smykke deg med 180 studiepoeng. Enkelte studier er delt inn annerledes, slik at du tar graden på fire til seks år i stedet. Det er også vel verdt å merke seg at i andre land kan en bachelor være oppbygd annerledes.

Les også: Hvordan stå på eksamen.

Hvordan tar man en bachelor

For å kunne søke deg inn på en bachelorutdannelse, må du ha det som kalles for generell studiekompetanse. Dette oppnår man vanligvis ved å bestå eksamenene fra videregående skole. Enkelte skoler er også åpne for å ta i mot elever med realkompetanse. Dette vil si at du har oppnådd relatert erfaring gjennom lønnet eller ulønnet arbeid i det du ønsker å studere, samt at du har fylt 25 år. Noen bachelorprogram krever også at du har tatt spesifikke fag, for eksempel matte, kjemi og fysikk. Vanligvis er disse programmene relaterte til utdannelser for å bli ingeniør eller lege.

Bachelor i utlandet

Du kan også velge å ta en bachelorgrad i utlandet. Det er viktig å rådføre seg med en studieveileder eller med noen som jobber hos Samordna Opptak for å være sikker på at graden du velger er godkjent i Norge. Mange har brent seg på å ta en utdannelse i utlandet som siden ikke er verdt noe når de ønsker å søke jobb i Norge.

I utlandet finnes det også en rekke ulike bachelorgrader, men de deles gjerne inn i to hovedkategorier: Bachelor of Arts (BA) eller Bachelor of Science (BS). Disse omfatter gjerne generelle akademiske fag av flere ulike studier. Mer spesifikke bachelorgrader finner du i Bachelor of Engineering (BAI) eller Bachelor of Law (LLB).

Som tidligere nevnt kan disse bachelorgradene være bygd opp annerledes enn i Norge. I både Nederland, USA og Canada er en bachelor satt sammen av fire år med studier.

Det finnes også mange skoler som tilbyr elevene å ta sine bachelorgrader delvis i Norge og delvis i utlandet som del av et utvekslingsprogram. Dette vil si at du for eksempel tar to år i Norge og fullfører studiet ved et kollaborerende universitet i et annet land. Dette gjør at du som regel oppnår papirer fra begge universiteter og dermed stiller sterkere dersom du ønsker å søke jobb i utvekslingslandet. Det er også et tryggere valg i henhold til validering av utdannelsen, ettersom samarbeidet mellom universitetene allerede er godkjent av begge land.

Les mer om skole og utdanning på våre nettsider.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...