Få høyere IQ

Hvordan få høyere IQ

Intelligens kan være så mangt. Du kjenner kanskje noen som er fulle av visdom, men som aldri fullførte videregående. Eller noen som får de beste karakterene i klassen, men som likevel til stadighet kommer med mindre intelligente utsagn. Derfor må vi se på hva som kan forbedres når vi forsøker å øke IQ-en vår.

Hva er IQ

Som allerede nevnt finnes det ulike typer av intelligens. IQ er en måleenhet på én av intelligenstypene, det vi som oftest refererer til som flytende intelligens. Om du har høy uttelling på denne formen for intelligens, vil du sannsynligvis være veldig god på nye utfordringer og på å se systemer der andre bare ser kaos.

Mensa baserer de fleste testene sine på oppgaver der en skal tenke logisk og finne sammenhenger mellom tall-rekker eller symboler. Flytende intelligens har mye å si for hvor lærenem du er, og dermed også hvor skoleflink du er eller hvor stor suksess du har i arbeidslivet. Dette har ført til at mange setter et likhetstegn mellom høy IQ og et vellykket liv.

Hvordan forbedre din flytende intelligens

Hvordan forbedre din flytende intelligens hoyere IQ test Mensa

Mange blir overrasket når de hører at de kan forbedre IQ'en sin. Det ble nemlig lenge antatt at høy IQ var genetisk betinget og ikke kunne utvikles. Nå er forskerne derimot enige om at en rekke ulike aktiviteter kan gi hjernen den trimmen den behøver. Vi har nemlig godt av å la hjernecellene få bryne seg på nye utfordringer. Det hevdes at du ikke bare høyner IQ'en, men at du også bedrer langtidshukommelsen og stimulerer læreevnen. I tillegg vil du sannsynligvis kjenne deg mer fokusert, se at å lære nye språk blir enklere, og det er til og med påvist å ha en forebyggende effekt på Alzheimers.

For å sette hjernen i gang kan du forsøke noen av disse aktivitetene:

  • Prøv deg på spill med et logisk eller strategisk mål. Disse spillene forbedrer evnen din til problemløsning og til å se sammenhenger.
  • Spill videospill. Utrolig, men sant. Spill kan virke utrolig stimulerende på hjernen. Samme om det er dalende tetris-klosser eller et skytespill som er favoritten, er det påvist god effekt på hvor raskt du tenker. For beste effekt bør du velge et spill du vanligvis ikke spiller, for å også trene hjernen til å takle nye situasjoner og problemer.
  • Finn nye måter for å trene de små grå. Du har kanskje allerede prøvd både Sodoku og kryssord, disse er nemlig ideelle for dette formålet. Prøv deg frem med lignende spill, eller prøv noe helt annerledes. Å tyde kodespråk for eksempel!
  • Utfordre deg selv. Er du god i sjakk, prøv å bli like god i Scrabble. Hjernen blir sløv med det samme du slutter å bruke den, så se deg om etter nye utfordringer.

Krystallisert intelligens

Den andre formen for intelligens er gjerne det vi kaller for erfaring og kunnskap. Den blir ofte omtalt som krystallisert intelligens og reflekterer vår evne til å takle situasjoner der svaret ligger i informasjon vi allerede har lagt på minnet. Den vanligste måten å øke denne formen for intelligens på er å tilegne seg ny informasjon. Det kan være å lære seg et nytt språk, studere et fag, lese en bok, få noe forklart og så videre. Det kan også være visdom man får av opplevelser og ting man støter på i løpet av livet.

Harmoni mellom intelligensformene

Ingen kan nekte for at det er bra å lære nye ting, men for å ha kapasitet til å ta til seg denne lærdommen, må den flytende intelligensen også være god. Dette snur på hodet det vi har blitt fortalt om at skolegang og sosiale forhold er grunnleggende for en høy IQ.

Uten en oppegående flytende intelligens, spiller det ingen rolle hvor mye du enn leser og forsøker å lære, informasjonen vil ikke bli lagret på lang sikt. Du vil heller ikke bli like god til å anvende riktig kunnskap i riktig situasjon, eller tenke like raskt. Den flytende intelligensen blir dermed vital både for lagringen og tilgangen til erfaring og kunnskap. En høy IQ kan bli din, bare du legger hjernen i trening med de riktige aktivitetene.

Anbefalt

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...

Lønn 2020/2021: Alle sektorer: 548.160 kr (Les mer her) Utdanningstid: 3 år på Høyskole/Universitet Litt om sykepleieryrket: