Hvordan lære nytt språk

Hvordan lære seg et nytt språk?

Å lære et nytt språk kan synes å være en større utfordring enn hva det faktisk er. Om du skal ut og reise og bare trenger de mest grunnleggende ordene og frasene, eller ønsker å gå dypere inn i materien, får du i denne artikkelen flere gode tips til hvordan du kan lære deg et nytt språk enkelt, raskt og effektivt.

Imponer deg selv, venner og familie!

Selv om noen synes å ha et medfødt talent for å lære seg et nytt språk, et såkalt språkøre, kan vi alle lære oss det mest grunnleggende med de rette teknikkene og metodene. Så hva skal til for at du skal kunne imponere venner og familie når du er på besøk i Italia og viser at du kan bestille restaurantmiddagen på klingende italiensk? Vær du sikker: Kelneren blir umiddelbart langt mer forekommende og yter dere langt bedre service. Det kan jo i tillegg være et bra sjekketriks...

Lei av den tradisjonelle måten å lære seg språk på?

De fleste av oss har erfaring med pugging, gloser og grammatikk, med tilsvarende dårlige erfaringer med ferdighetene som kom ut av den gammeldagse måten å lære seg språk på. Erfaring gjør imidlertid mester, og det er flere måter å lære seg et nytt språk på som er mye morsommere og langt mer effektivt enn den gammeldagse og ofte kjedelige undervisningen.

Språk er som musikk, og selv om du bare kan noen få gloser, imponerer du ikke bare dem som ikke er så godt bevandret i språket, men du skaper først og fremst en helt annen kontakt med mennesker og kulturer du møter. Dersom du har tenkt å oppholde deg utenlands en periode, er det selvsagt enda viktigere å kunne tilegne seg språket i det landet du skal til.

Språk skal være gøy!

Det beste er å lære av unger. De lærer seg språk raskt og effektivt, samtidig som de alltid synes å ha det gøy. Den største sperren mot å lære seg et nytt språk er som regel at vi er redde for å dumme oss ut, noe barn ikke har noe forhold til før de voksne stadig påpeker at de ikke er ”perfekte” og hele tiden forsøker å rette på dem.

Hvordan laere seg et nytt spraak teknikk metoder tips

Det er ingen god pedagogikk å legge bånd på barns kreativitet, eksperimentering, prøving og feiling, og det er heller ingen bra taktikk for voksne. Så lær av barna!

Barnlig åpenhet og nye læringsteknikker gjør det gøy

Fortell deg selv at når et barn kan lære et nytt språk så fort, da kan du også. Her er noen tips:

  • Start med uttalen
  • Lær å bruke husketeknikker
  • Lær nye gloser hver dag
  • Repeter gloser med jevne mellomrom
  • Lær deg det grunnleggende først for så å spesialisere deg
  • Først gloser, deretter setninger
  • Sett deg inn i den grunnleggende grammatikken
  • Finn noen å trene sammen med
  • Les aviser, blader og bøker; se filmer og TV
  • Utvid repertoaret ditt litt etter litt

Herm!

Det første vi lærte som barn, var å herme etter lydene rundt oss. Gjør det samme nå. Som sagt har språk og musikk mye til felles. Lytt før du tar i bruk det visuelle og skriftlige. Det er unødvendig å snakke et annet språk slik vi ofte til vår fortvilelse hører mange politikere snakker, med en forferdelig uttale og aksent som ødelegger både rytmen og musikken i språket.

Når du behersker uttalen, kan du begynne med det som ofte synes ”kjedelig”, men som er selve grunnstrukturen i språket, grammatikk, regler og oppbygging. Når du har lyttet deg frem til den indre musikken, blir det også mye morsommere å lære seg gloser og grammatikk. Snart er du en mester i hvordan du skal lære et nytt språk!

Øvelse gjør mester; ta steg for steg

Et godt tips er å bygge opp et repertoar på rundt 1000 ord. Dette er gjennomsnittet for dagligtale. Med 10 nye gloser hver dag bruker du 3 måneder på dette.
Repeter glosene og sett ordene sammen til setninger etter hvert. Om du er flittig, kan du faktisk lære deg å snakke et nytt språk på under et år!

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...