Eksamenstiden er nervepirrende for mange. Det leses og studeres over en lav sko til alle døgnets tider. Jo nærmere dagen for eksamen, desto mer usikkerhet og panikk. Her får du litt hjelp på veien.
Bruk tiden smart
Dagene man har til rådighet før eksamen må man benytte godt. Det trenger ikke bety at man leser døgnet rundt, men man skal lese smart! Det handler å benytte andre læremetoder enn læreboka.
Det aller første en må utnytte er å studere når man er opplagt. Det nytter lite å jobbe hardt om hjernen ikke er mottakelig. Når det stopper opp finn på noe annet en stund. Gå en tur, se en film, vask leiligheten – ting som får deg til å koble ut en stund.
Det gjelder også at læreboka er for å lære, ikke for å få ting til å sitte på eksamen. Vi lærer alle på forskjellige måter, og det er noe av dette du bør benytte. Lærer du ved å tegne diagrammer – tegn. Lærer du best om du forklarer til andre – dann en lesegruppe.
Ta i bruk dine egne teknikker og læremåter. Målet er å kunne mest mulig på eksamensdagen, og ikke å være den som har lest flest sider i boka. Det er det som gjør at du står på eksamen.
Metoder for å lære eksamensstoffet bedre
Vi sa litt lengre opp at læreboka er for å lære nytt stoff. Det har du gjort gjennom studieåret. Nå er det på tide å få dette til å sitte uten boken.
Å studere til eksamen sammen med andre er nyttig. Forklare ting til andre, og samtale om stoffet gir godt grunnlag for å stå på en eksamen. Skriv sammendrag av temaer, og memorer. Lag egne tidslinjer/organisasjonskart og lignende. Undersøkelser viser at en lærer 90% bedre slik, enn om en kun sitter med boka.
Det er også viktig å sile ut en del av lærestoffet. Det er alltid noe som er mer viktig enn annet. Vi mener ikke her at du skal kutte ut temaer helt, men velge med omhu hva du kan komme til å trenge. Å bruke tid på unødvendige detaljer betyr mindre tid til det viktige.
Eksamensdagen – vær organisert
Når eksamensdagen er der, benytt tiden godt. En viktig ting er å føle at man mestrer dette. Gjør derfor det enkleste først. Da bruker du ikke unødig tid på vanskelige oppgaver, som deretter ville gitt manko på tid senere på dagen.
Besvar alle oppgavene, også de du er veldig usikre på. Skulle det være at du ikke vet svaret, eller du får dårlig tid. Skriv ned et eller annet. Det kan være nøkkelord, korte setninger eller annet. Du kan aldri vite. Det kan hende at du treffer på oppgaven. Samtidig gir mange sensorer noen poeng for at man har forsøkt besvare.
Lengden på svaret ditt teller ofte. Skriver du for kort klarer du kanskje ikke forklare godt nok. Skriver du for langt er sjansen stor for at mye er kun «fyllstoff». Tenk over hvordan du formulerer deg.
Å stå på eksamen krever også at man har en ryddig og lettlest besvarelse. Bruk korte presise setninger, og del inn besvarelsen i avsnitt. Leverer du en rotete besvarelse er det stor sjanse for at viktige poeng blir borte.
Bruk tiden riktig på eksamen
Eksamenstiden er begrenset, og det er viktig bruke den. Det kan være fristende å bli ferdig så fort som mulig, men det kan straffe seg. Sitt så lenge du skal, og vær bevisst på at dette er kun en dag, men en dag som gir konsekvenser senere.
Vær kritisk til eget arbeid. Les gjennom alt, og sjekk deg selv. Se over at alle gode poenger er med, eventuelt føy på ting som mangler. Gå gjennom rettskriving og formuleringer. Ta også en siste sjekk på at du har besvart alt oppgaven ber deg om.