Det viser seg at utfallet av stein, saks, papir er langt fra så tilfeldig som en kanskje skulle tro. Leken kan faktisk sees på som en konkurranse der vinneren vanligvis er den som klarer å gjøre trekkene sine så tilfeldig som mulig. Vil du vite hvordan?
Hva er stein, saks, papir?
Først og fremst bør vi avklare hva denne leken går ut på, dersom du aldri har vært borti stein, saks, papir tidligere. To personer spiller mot hverandre, vanligvis om hvem som skal ta oppvasken eller hvem som må gå tur med bikkja. Etter en konkurransevant nedtelling av typen «1-2-3!» skal hver deltaker på tallet tre forme hånden til ett av tre symboler: stein (knyttet neve), saks (to fingre i sakseformasjon) eller papir (flat hånd).
Reglene er satt opp slik at stein slår saks, saks slår papir og papir vinner over stein. Logikken er at du kan knuse en saks med en stein, klippe stykker et papir med en saks og pakke inn en stein i papir. De aller fleste spiller med en «best av tre» form for konkurranse.
Et spill fullstendig beroende på flaks for å vinne, tenker du kanskje? Er det faktisk slik?
Tilfeldighet eller talent?
Teoretisk sett burde denne konkurransen være helt avhengig av hvem som har flaksen på sin side. Og flaks er vel helt tilfeldig? Det er her det største problemet oppstår: Det er mye vanskeligere å oppføre seg tilfeldig enn en skulle tro!
Det første trekket er sannsynligvis det mest tilfeldige av dem alle, men derfra klarer vi ikke å la være å bli påvirket av utfallet. Dersom du velger papir og motstanderen velger saks, tenker du kanskje at å ta papir igjen vil føre til at motstanderen tror at fordi du tapte vil du nå gå for saks og han vil bytte til stein. Forvirrende, ikke sant? Du rekker ikke resonnere særlig mye mellom hver runde, som vanligvis foretas med bare sekunders mellomrom, men alle kan bli enige om at ditt neste trekk blir langt fra tilfeldig.
Kanskje nøler du med å benytte deg av samme trekk flere ganger på rad, fordi du tror at dette ikke vil være tilfeldig nok, selv om det i teorien er like sannsynlig at det blir stein tre ganger på rad, som et nytt tegn hver gang. Dette gjør at vi blir forutsigbare og gjør det enklere for motstanderen å vite om det er saksen, steinen eller papiret vi velger å bruke i neste runde.
Så hva bør man gjøre for å bedre sjansene for å vinne spillet?
Slik kan du vinne i stein, saks, papir
Alfa-omega er å være så uforutsigbar som mulig, noe som vi har sett at kan være svært vanskelig. Her er noen tips du kan støtte deg til for å øke din uforutsigbarhet.
- Forsøk å finne et mønster i trekkene til motstanderen din. Ikke så enkelt, tenker du kanskje, men om dere spiller ofte eller mange runder, vil du raskt se at trekkene ikke er så tilfeldige som de først virker.
- Teoretisk sett er saks det beste du kan velge som første trekk. Se nøyere forklaring nedenfor
- Dersom du vinner en runde, velg det trekket som ville blitt slått av motstanderen i neste runde. For eksempel, dersom du vant med saks over papir, bør du velge stein i neste runde.
- Skitne triks er lov! For eksempel å rope ut trekket ditt før du viser det. Motstanderen din vil alltid tro at du ikke er dum nok til å annonsere hva du vil gjøre, noe som gir deg en smart fordel.
Hvorfor er saks det beste trekket?
Stein er det vanligste trekket, noe som gjør at motstanderen din oftest vil starte med papir. Hvis saksen er ditt første trekk vil du derfor vinne første runde. Dersom du spiller mot en mer erfaren motstander vil han eller hun sannsynligvis også velge saks på førstetrekket, noe som gir dere et uavgjort resultat.
Hvis du ser at resonnementet ditt ikke holder, kan du som plan B gå for papir. Statistisk sett er stein det trekket som brukes oftest.
Les også: Hvordan bli millionær