Hoderegning

Hvordan bli bedre i hoderegning

Hoderegning er noe vi alle benytter med jevne mellomrom. Ikke alle klarer dette like enkelt som andre. Noen får til pluss og minus, andre fikser kompliserte regneoppgaver. Kanskje er du en av de, som av og til får hoderegningen til, mens andre ganger er det håpløst? Uansett hvilken type du er; hoderegning kan man bli bedre på.

Trenger man bli bedre i hoderegning?

Her kunne kanskje svaret blitt både ja og nei. Det spørs litt hva man tenker på med hoderegning. Å kunne gjøre enkle regneoperasjoner i hodet vil alle trenge nå og da. Større kompliserte regneoppgaver er kanskje ikke noe man «trenger» å kunne. Til tross for det er det nyttig å bedre evnene sine i hoderegning.

Å bli bedre i hoderegning kan for noen være å bli sikker på pluss og minus. Andre ønsker kanskje å kunne regne ut prosentene på et salg. Ja, årsakene kan være mange. En ting er helt sikkert, hoderegning er gunstig å mestre.

Forskjellige strategier for å bli bedre i hoderegning

Det kunne vært ønskelig at det her var bare å si «gjør slik». Det hadde gjort det mye enklere, ikke sant?

Hjernene våre fungerer forskjellige, og derfor vil man også finne forskjellige strategier for å bli bedre i hoderegning. Noen ser for seg regnestykkene i hodet, mens andre visualiserer terninger. Andre igjen har laget seg egne strategier hvor de benytter avrunding av tall og videre. Det handler om å finne din måte.

En vanlig strategi for å regne pluss og minus er å tenke 10’ere. Da benyttes kun 10’ere utgangspunktet, for deretter å legge på det som mangler. La oss si at du skal handle varer men usikker på om du har penger nok. Varene koster kr 32, kr 27 g kr 13. Benytter man tier-strategi vil man tenke 30 + 30 + 10 = 70. Deretter legger man sammen enerne og trekker de fra. 7 + 3 = 10. kr 70 – 10 = 60. Til slutt trekker man fra de 2 enerne som mangler for å finne svaret. 60 – 2 = 58. Varene koster kr 58.

Les også: Slik regner du prosent i hodet.

Hvordan bli bedre i hoderegning tips triks

Andre tips

Mange ser for seg ting når de skal bli bedre i hoderegning. Vi kaller det for å visualisere. La oss si at du må regne 7 x 5 i hodet. Husker du ikke at dette er 35 må du gjøre det på annen måte.

En teknikk er å se for seg mengder. Mengdene vil da ha 5 elementer i seg. Slik:

***** ***** ***** ***** ***** ***** *****
Deretter teller man 5’ere. 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35

Andre teller direkte uten å visualisere mengdene.

Er du på salg og vil finne ut hva en vare vil koste når den er nedsatt en viss prosent? Her finnes også flere forskjellige strategier/teknikker. Vil du regne i hodet hva 30% av kr 350 er kan du bruke en teknikk som denne:

Finn først hvor mye 10% vil bli. I dette tilfellet (10% av 350) blir det 35. Det finner man enkelt ved å flytte komma en plass til venstre (en null i 10 – flytt komma en plass mot venstre). Deretter kan man raskt legge sammen 35 tre ganger, på grunn av at rabatten var 30%. 35 + 35 + 35 = 105. Deretter kan du ta 350 – 100 = 250. Når du så trekker fra den siste 5’ern ser du at varen vil koste deg kr 245.

Å bli bedre i hoderegning krever trening

Vi har nå kun gitt deg et par eksempler på hvordan du kan tenke, for å bli bedre i hoderegning. Uansett vil det å bli bedre på dette området kreve at du trener. Bruk alle anledninger til å trene på å summere i hodet, og begynn gjerne med det du behersker. Ofte er det slik at når man mestrer en ting blir man motivert til å fortsette med noe annet.

Hjernen er som en muskel. Vil vi at den skal fungere godt må den trenes.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...