Median er et hendig hjelpemiddel for alle som arbeider med tall i forbindelse med enten gjennomsnittsutregninger eller statistikk, da median viser et tilnærmet gjennomsnitt, selv ved store avvik fra normalen, som kan oppstå ved for eksempel feil i registrering av grunntallene, eller ved avvik fra normalen i henhold til hva man egentlig ønsker å måle.
Et tenkt eksempel er hvis man ønsker å regne ut hvor mange fisk det er normalt å fange under en fisketur ved et vann, og man i den sammenheng spør fem fiskere hvor mange fisk de normalt pleier å fange i et gitt tidsrom, og de oppgir svarene; 1, 2, 89, 4, og 2.
Statistisk sett gir dette da 1 + 2 + 89 + 4 + 2 = 98 / 5 = 19,6 fisk per fangst i gjennomsnitt, noe som nok er riktig statistisk sett, men likevel ikke gjenspeiler den virkelige situasjonen, da nevnte fisker som fanget 89 fisk enten har vært usedvanlig heldig, har brukt garn, eller kanskje er yrkesfisker, og har helt andre forutsetninger for å fange større mengder enn de fire andre. Dette avviket kan man så kompensere for, ved å bruke nettopp median.
Formel for median
For å finne medianen må man først sortere og sette opp tallene i stigende rekkefølge. Da får man i dette tenkte tilfellet tallrekken; 1, 2, 2, 4 og 89. Medianen er så tallet som befinner seg midt i denne rekken, hvilket er tallet 2. Noe som sannsynligvis gir et mer riktig inntrykk av antall fisk fanget per fisketur i det nevnte vannet.
Har man derimot to siffer som median i en tallrekke, eksempelvis 1, 2, 3, 5, 6, og 9, regner man ut gjennomsnittet av de to sifrene i midten, i dette tilfellet 3 og 5, hvilket gir 3 + 5 / 2 = 4. Altså er medianen i siste eksempel tallet 4.