Slik regner du ut antall hundeår

Kalkulator for å regne ut hundeår

Kalkulatoren finner du lenger ned.

Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du enkelt få et overslag i ca. antall menneskeår.

Det er riktignok flere faktorer som spiller inn på en hunds forventede levealder, herunder både rase, generell størrelse og genetiske forutsetninger. Et omtrentlig anslag vil det uansett kunne være.

Kalkulator regne om hundeår

Gjøre om fra hundeår til menneskeår

Hvor mye er et hundeår? For å regne ut alderen er det mange som bruker følgende formel:

Om hunden akkurat er 2 år eller yngre pleier man å gange hundens alder med 10,5. Om hunden er over 2 år gammel ganger man hundens 2 første år med 10,5 og deretter vil hvert år over 2 år omgjøres til 4 ekstra år.

Er hunden 3,5 år vil utregningen se slik ut:

10,5 * 2 år = 21 år

+ 1,5 * 4 år = 6 år

21 år + 6 år = 27 år

Svar: 3,5 år tilsvarer ca. 27 menneskeår

Denne metoden gir oss en nokså nøyaktig refleksjon av hvordan hunder eldes sammenlignet med oss mennesker. Valper og unge hunder vokser mye i sine første leveår og utviklingen vil etterhvert bremses ned etter hvert som de eldes.

Dersom man justerer vekstfrekvensen etter de første to årene gjør dette at formelen i større grad reflekterer den sanne aldringsprosessen til hunder. Hundeeiere kan således ta mer informerte beslutninger om kjæledyrets stell og livsløp.

Ved å bruke denne utregningen kan du få en bredere forståelse av hundens alder og hva det betyr for både helse og velvære. Om du ønsker å planlegge for hundens fremtid vil dette være nyttig å vite av hensyn til innsikt i deres livsfase og behov.

Tabell hundeår til menneskeår

Hundeår Menneskeår

Myten rundt at ett menneskeår er det samme som 7 hundeår

Det originale konseptet med å konvertere hundeår til menneskeår med forholdet 7:1 har eksistert i mange tiår, og således nesten en blitt en slags sannhet rundt hvordan folk forholder seg til kjæledyrets alder.

Det sies at utregningsmetoden mest sannsynligvis oppstod på midten av 1900-tallet, i en tid da veterinærfaget ikke på langt nær var like avansert. En enkel formel var derfor nødvendig for at publikum enkelt skulle forstå konseptet med aldring hos hunder.

Begrunnelsen var som følger:
Gjennomsnittlig menneskelig levealder på den tiden var omtrent 70 år, og gjennomsnittlig levetid for en hund var omlag 10 år.

Man delte derfor menneskets levetid på hundens levetid og fikk forholdet 7:1. Denne enkle formelen var praktisk for folk å forstå og regneregelen fikk raskt fotfeste i befolkningen.

Det er derimot flere grunner til at denne utregningen ikke er helt nøyaktig og hvorfor den i stor grad har blitt avvist i det moderne veterinærfaget. I senere tid fant man ut at mindre raser lever lengre enn store raser. Bedre helsetilbud har også gjort sitt til av gjennomsnittsalderen har økt.

Vi har laget flere nyttige kalkulatorer for utregninger i hverdagen. Se for eksempel vår kalkulator for utregning av K-faktor for ørret.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...