Kokk yrke utdanning jobbmuligheter lonn

Kokk

Lønn 2020/2021:

Ca. 399.000 kr (Alle sektorer)

En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt 370.000 kr årlig.

Dette jobber en kokk med:

En typisk arbeidshverdag går ut på å planlegge menyer, forberede matservering, utføre matlaging på bestilling og vaske ned kjøkken. Samtidig er det viktig å utføre riktig og god hygiene, ha god råvarekunnskap og kjenne verdiene for sunn drift.

Skal du gjøre det godt som kokk er det naturligvis essensielt at du har en lidenskap for faget. Det er ofte høyt tempo og lange dager, hvilket gjør det desto viktigere at du brenner for yrket.

Normalt deler man kokkeyrket inn i restaurant og institusjon. Sistnevnte kan sies å ha noe mer ordnede forhold, og en hverdag som lettere lar seg kombinere med et vanlig familieliv. Mange trekkes samtidig mot restaurantlivets muligheter og jakten på Michelinstjernene.

Yrke kokk arbeidstider arbeidsoppgaver videreutdanning

Utdanning:

Normalt utdanningsløp er to år på skole, og to år som kokkelærling. Du går da første året VG1 på Restaurant og matfag, før du fortsetter på VG2 Kokk- og servitørfag.

Jakten på lærlingplass starter som regel på VG2. Ikke sjelden har man da en utplasseringsperiode på bedriften før eleven i flere tilfeller får tilbud om læreplass.

Jobb og jobbmuligheter:

Enkelt sagt trenger vi alle å spise, og med et slikt grunnbehov er det nærliggende å tro at etterspørselen etter kokker alltid kommer til å være høy. De siste tiårene har det ikke blitt utdannet nok kokker, hvilket gjør at kokker i dag nærmest kan velge og vrake i jobber.

Du er naturligvis ikke låst til å bare jobbe i restaurant selv om du velger å ta læretiden på et restaurantkjøkken. Et flertall får seg eksempelvis jobb i ferskvaredisk, som matkonsulent eller starter cateringfirma.

Med en så allsidig utdannelse er det dessuten mange som velger å prøve lykken i utlandet. Enten på restaurant, cruiseskip eller mindre båter. Kanskje kan noen år på en flott yacht i Middelhavet friste?

Videreutdanning:

Etter endt læretid er det ofte fornuftig å bygge opp noen år med erfaring. Deretter er det flere som eksempelvis velger å ta mesterbrevet som kokk.

Universitet i Stavanger kan tilby et årsstudium i restaurantledelse som kan være aktuelt. Ellers kan kanskje et bachelorstudium i hotelledelse være noe?

Ønsker du å la døren være åpen for studier på høgskole/universitet kan du ta "VG3 påbygging til generell studiekompetanse". Alternativt kan fagene tas enkeltvis gjennom en privatskole som Sonans før du søker på studium ved neste opptak.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...