Hvem husker vel ikke de møre og deilige stekene til bestemor som alltid var smaksrike og fantastisk saftige? Vi skal her gi deg suksessen til hvordan du lager perfekt stek.
- 1,5-2 kg oksestek
- Salt og pepper
Slik gjør du:
1. Start med å la steken temperere seg i romtemperatur i 45-60 minutter.
2. Gni inn steken med salt og pepper.
3. Brun av steken på alle sider i en stekepanne (bruk en blanding av nøytral olje og smør).
4. Legg steken på et stekebrett, og stikk et steketermometer midt i stekens tykkeste del.
5. Sett steken midt i ovnen på 150 grader.
6. Ta ut steken et par grader før termometeret viser ønsket temperatur (se nedenfor).
7. Pakk steken inn i aluminiumsfolie og la den hvile i 30 minutter.
8. Skjær opp steken og server omgående!
Steketemperatur:
55-60 grader = Rå (rød)
60-65 grader = Medium (rosa)
65-70 grader = Medium + (rosa/grå)
75 og oppover = Gjennomstekt (grå)
Svinestek: 75-76 grader
Tips og triks for bedre stek:
- Vi bruner av steken før vi setter den i ovnen for å skape den velkjente Maillard-effekten, som igjen gir en rik og herlig stekeskorpe som du ikke vil være foruten.
- Serveringstips: Rødvinssaus, fløtepoteter, dampede grønnsaker og rørt tyttebær.
- Hvil steken etter steking for å la kjøttsafta sette seg. Oppkutting før denne hviletiden er over vil gjøre at kjøttsafta renner ut av steken, som igjen gir en tørrere stek.
- Rist pepperet i stekepanne, før du morter det, og har over steken. Gir en rund og god peppersmak.
- Brun av steken i en tykkbunnet stekepanne ved høy varme.
- Vi tempererer steken for å unngå at stekepanna kjøles ned av en kjøleskapskald stek. Dette vil føre til at kjøttoverflaten koker, fremfor å få en lekker stekeskorpe.
- Har du tid, kan du langtidssteke steken ved 100 grader for et enda mørere resultat. Dette vil ta ca. 3-4 timer.
Skinkestek:
Svoren rutes, steken krydres, og deretter brunes av på sidene der du ikke finner svor. Dampes med svoren ned i en langpanne med vann og folie over. Hell av vannet, snu steken og stek videre midt i ovnen til du har oppnådd perfekt temperatur.
Denne oppskriften på stek er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.
Saus til steken? Les fremgangsmåten for hvordan lage brun saus. Hva med potetmos som metningsgarnityr? Vi har laget oppskriften på hvordan lage potetmos.