BMI er en formel som utifra et forhold mellom et menneskets høyde og vekt kan fortelle noe om personen befinner seg i kategorien undervektig, normalvektig, overvektig eller kan ha tendenser til fedme. BMI er en engelsk forkortelse for «Body Mass Index».
Måle fettprosent er en enda riktigere måte å kalkulere overvekt på. Dette gjøres med en fettklype eller fettmåler.
Har du ikke fettkaliper/fettklype? Da kan jeg anbefale å kjøpe en på nett. Det koster en knapp hundrelapp. Eksempelvis denne fettkaliperen.
Hva er meningen med BMI?
Målet med BMI er i hovedsak å fremme folkehelsen ved å estimere et ca anslag av personens kroppsfett og kunne indikere når en person kan stå i fare for å utvikle livsstilssykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.
Motsatt brukes også BMI for å estimere når en person er undervektig og da kan ha en større sannsynlighet for å utvikle luftveissykdommer, svekket immunforsvar og osteoporose.
Hvordan regner man ut BMI?
BMI regnes ut ved at man deler en persons kroppsvekt på personens høyde i meter opphøyd i annen. Sluttsummen man da får er personens BMI-verdi.
I praksis ser regnestykket slik ut:
Vekt (kg) / (høyde i meter * høyde i meter) = (x) BMI
Avlesing av BMI-verdien
Etter man har funnet sin BMI-verdi kan man lese av resultatet i en tabell. En BMI-verdi under 18,5 vil tilsi at man havner i kategorien «undervektig», BMI-verdi fra 18,5-24,9 tilsier «normalvektig», BMI-verdi fra 25-29,9 tilsier «overvektig» og en BMI-verdi på over 30 tilsier at man havner i kategorien som kan kvalifisere til «fedme».
Lurer du på hvordan du ligger an på BMI-skalaen? Regn ut din BMI her.